Log in or register to post comments

Object Scanner does not work for me

September 21, 2018 - 4:50pm #1

I am new to the forum. I am trying to use the object scanner android app to scan an object. In this case, I was scanning a computer wireless mouse. I pressed the "+" symbol to create a new scan. The camera screen came up fine with the mouse on the Object Scanning Target. It showed the two vertical bounding planes for X and Y enclosing the mouse. So it looked good. I pressed the round record button to start the scanning process but the button briefly changed to square and then back to round again immediately. I watched some YouTube videos about the object scanner and they showed once you pressed the round record button it would change to square and stayed there until you pressed it again to stop. But mine would immediately changed back to round record button as if I had stopped it. So I pressed the round record button again and it would stay this time. Then, I moved the camera around front and back and all the way around. Once I decided that's enough coverage, I pressed the square button to stop and typed a name to save the object. But when I did a "Test" on the scan, the green column stuck with the origin on the Object Scanning Target. I moved the mouse away from the Object Scanning Target and the green column was still on the Object Scanning Target origin. If I moved the Object Scanning Target paper, the green column would move with it as if the Object Scanning Target was the object I scanned.

I must have done something wrong. Would somebody educate a newbie on how to properly scan an object?

Thanks.

Object Scanner does not work for me

February 18, 2019 - 3:43pm #3

Hello,

There are many factors that can affect the tracking performance of a Object Target, both during the scanning process and when running an app. Most issues with Object Targets can be traced to the creation of the .od file using the Vuforia Object Scanner. Be sure to follow the scanner app instructions: https://library.vuforia.com/articles/Training/Vuforia-Object-Scanner-Users-Guide, paying close attention to step #8 in the article.

  • When creating the .od file, was the model scanned in an environment that was free of background details which may have introduced features that were not part of the model? Scanning in 'cluttered' environments can introduce false detection/tracking points.
  • When creating the .od file, were there any specular reflections on the model introduced by environmental lighting? Scanning objects that have reflective surfaces under direct lighting can introduce areas with no detection/tracking points.
  • Are you using the recommended devices referenced on the tool download page?: https://developer.vuforia.com/downloads/tool

In our labs, we utilize four primary strategies for creating an optimal Object Target scanning environment:

  1. All background surfaces are colored at 18% gray. An easy, off-the-shelf solution is to buy bed sheets near this color and drape everything in the environment that could be seen by the scanning device's camera.
  2. No direct lighting. We use light boxes and/or diffusers to eliminate direct lighting upon the object and minimize any spectral reflections.
  3. Utilize a 360 turntable to re-orient the device. This is especially helpful when you've set your environment to near ideal conditions within a limited area. You can spin the model and scan in 360 degrees without having to move around it.
  4. Be sure that the environment in which you’re testing (via the Object Scanner app ‘test mode’) is the same in which you’re verifying tracking (via the sample code). Environmental factors such as lighting, shadows, spectral reflections, etc. can negatively affect tracking performance, so awareness of how the environment is interacting with your model is important for qualifying performance.

Lastly, be sure to use meters and the default scale as this can also impact the feature's accuracy and performance.

Thanks,

Vuforia Engine Support

Object Scanner does not work for me

February 18, 2019 - 4:54am #2

Have you found the solution

I have the same problem

Log in or register to post comments