Topic locked

Vuforia: Error enabling Play Mode

April 10, 2015 - 4:00pm #1

Ok so I've seen this problem commonly occur with Unity 5 and Vuforia 4 as it doesn't support the 64 bit version. Thing is, I don't have that and I'm getting the same error.

My current set up is:

Unity 4.6

Vuforia 4-0-103

Window 7 64 bit

Now what I'm trying to do is take a model and get it to walk around a space on a desk. I have the model rigged, moving, Mechanim working whole 9 yards, works fine minus the AR bit.

The problem starts when I go and work with the AR camera which doesn't recognize the intergrated webcam's profile. I looked that up and added it into the profile.xml like so:

<webcam deviceName="Laptop_Integrated_Webcam_3M">
        <windows>
            <!-- size of the web cam texture requested from Unity -->
            <requestedTextureWidth>640</requestedTextureWidth>
            <requestedTextureHeight>480</requestedTextureHeight>
            <!-- size of the texture Unity's web cam texture will be rescaled to -->
            <resampledTextureWidth>640</resampledTextureWidth>

The bolded part is the only part I edited, Error didn't fix. Opened up console for Unity and again no errors, one warning (concerning my character controler) but nothing that should be causing my issue. The Webcam name was copy pasted from my device manager so I'm 99% sure that's how my laptop reads the camera.

When I hit play it just goes to a strange top inverted view from the camera AR added (I took out the default camera as per the instructions). From what I understand hitting play is suppose to turn on my webcam and look for the trackable in it's view and go from there.

Here's a screenshot of my settings as well

 

Thanks for any help in advance.

Vuforia: Error enabling Play Mode

November 12, 2015 - 5:43am #13

Thanks, I reinstall then it works 

Vuforia: Error enabling Play Mode

November 11, 2015 - 7:12pm #12

Vuforia requires the 32-bit version of Unity when running on Windows. Windows itself can be 64-bit.

Vuforia: Error enabling Play Mode

November 11, 2015 - 9:36am #11

So how about Vuforia 5 ?

I use

Window 10 Pro, 64 bit 

Unity 5.2.1f 64 bit

Vuforia 5

But still got same error, sir

 

Vuforia: Error enabling Play Mode

June 17, 2015 - 2:44pm #10

Thanks for the additional error details. For Windows, the 32-bit version of Unity will need to be used with Vuforia. The Vuforia 4.2.3 extension for Windows Unity is a 32-bit native plugin. It won't run in the 64-bit version of Windows Unity.

https://developer.vuforia.com/library/articles/Release_Notes/Vuforia-40-SDK-Release-Notes

 

Vuforia: Error enabling Play Mode

June 17, 2015 - 1:45pm #9

Failed to load 'Asset/Plugins/QCARWrapper.dll'

AttachmentSize
Image icon failed.jpg62.37 KB

Vuforia: Error enabling Play Mode

June 17, 2015 - 11:51am #8

It appears from the screenshot that Unity isn't detecting your webcam. You can try checking WebCamTexture.devices to see which webcams are available:

http://docs.unity3d.com/ScriptReference/WebCamTexture.html

Vuforia: Error enabling Play Mode

June 17, 2015 - 11:40am #7

Windows 8  and WebCam SC-13HDL11939N.

 

Vuforia: Error enabling Play Mode

June 17, 2015 - 11:28am #6

BuZLuCaY wrote:

Unity 64-bit  5.1.0.f 3 and vuforia-unity-mobile-android-ios-4-2-3.unitypackage.

I have this problem https://developer.vuforia.com/sites/default/files/ErrorMsg.PNG

  • Are you using Windows or Mac OS?
  • What version of the Win/Mac operating system?
  • What webcam model?

 

Vuforia: Error enabling Play Mode

June 17, 2015 - 10:51am #5

Unity 64-bit  5.1.0.f 3 and vuforia-unity-mobile-android-ios-4-2-3.unitypackage.

I have this problem https://developer.vuforia.com/sites/default/files/ErrorMsg.PNG

Vuforia: Error enabling Play Mode

May 18, 2015 - 1:10pm #4

  • Are you using Unity 32-bit or Unity 64-bit?
  • Which version of Unity? Which version of Vuforia?
  • Are you getting a specific error?

Vuforia: Error enabling Play Mode

May 16, 2015 - 9:53am #3

What was your fix for the profile? I am on a dell xps studio laptop and don't get why it can't find my camera. 

Vuforia: Error enabling Play Mode

April 14, 2015 - 4:09pm #2

What if you enter it without the underscores?

<webcam deviceName="Laptop Integrated Webcam 3M">

 

Topic locked